201611.17
Off
0

Julbord och julgåvor till anställda och kunder

Visst är det kul när vi går in i mitten på november?

Roliga stunder tillsammans med medarbetarna vid företagets årliga julbord. Gåvor ska delas ut till medarbetare, styrelse och kunder. Allt detta som ger oss en glad känsla, men också en del huvudbry. Vad gäller egentligen rent skattemässigt?

Vi har gjort en sammanställning så att ni får lite bättre koll.

Julbord:

För dina anställda

Julmåltid för anställd räknas som en skattefri förmån av Skatteverket. Vilket betyder att det är helt ok att bjuda sina anställda på detta.

Som arbetsgivare får du dra av högst två personalfester per år.

När du ska bokföra detta pratar man ofta om avdragsgilla och icke avdragsgilla kostnader.

Vid julbord får du dra av 90 kr för mat och 180 kr för kringkostnader i form av t.ex. julshow i avdragsgilla kostnader per anställd och resten är ej avdragsgill kostnad.

Moms får du bara dra på en del av beloppet. För att se vilka reglerna är rekommenderar vi Skatteverkets egen information som du hittar här.

Julgåvor:

Till anställda

Julgåvor till anställda är skattefria för den anställde om gåvan är på högst 450 kr inkl moms.

Julgåvan får inte vara pengar.

När det gäller gåva i form av presentkort finns det två saker att tänka på. Man ska inte kunna byta det mot pengar och beloppet på presentkortet får inte överstiger 450 kr om det ska vara skattefritt.

Om du på begäran av den anställde i stället för julgåva, skänker pengar till ideell verksamhet ska den anställde beskattas för gåvans värde som för lön. Detta eftersom gåvan jämställs med kontanter.

Till kunder

Här måste man vara mycket försiktig, gåvor kan nämligen räknas som mutor även vid förhållandevis låga belopp.

Julgåvor till kunder är inte avdragsgilla.

Reklamgåvor till ringa värde är avdragsgilla om de ges till många kunder och antingen har anknytning till bolagets verksamhet eller är enklare presentartiklar med företagets logga på.

Ni är varmt välkomna att kontakta oss vid funderingar kring detta eller om ni vill ha hjälp med er bokföring 🙂