201812.10
Off
0

Julbord 2018

Julbord:

Visst är det roligt med denna tid, när man har möjlighet att umgås och träffas. Många bjuder anställda på julbord, vissa tar med respektive och andra som jag har inga anställda utan enbart en styrelse. Hur gör man då?

Anställda

Julmåltid till anställd räknas som en skattefri förmån av Skatteverket. Vilket betyder att det är helt ok att bjuda sina anställda på detta.

Som arbetsgivare får du dra av högst två personalfester per år.

När du ska bokföra detta pratar man ofta om avdragsgilla och icke avdragsgilla kostnader.

Vid julbord får du dra av 0 kr för mat / dryck och 180 kr för kring kostnader i form av t.ex. julshow, i avdragsgilla kostnader per anställd och resten är ej avdragsgill kostnad.

Moms får man dra av vid julbord men tänk på att kontrollera mot Skatteverket så ni beräknar rätt:

https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/moms/kopavarorochtjanster/representation.4.15532c7b1442f256baec84b.html#!/2017

Resekostnad med t.ex. taxi från arbetsplatsen till en festlokal är fullt avdragsgill. Glöm inte att spara kvittot bara.

Kunder

Julbord för kunder är inte en avdragsgill kostnad.  Här får man även vara lite försiktig för detta kan lätt uppfattas som muta. Moms får man dra om det är en representation, då gäller att moms får lyftas på utgifter upp till 300 kr ex moms, men för att räknas som representation måste man äta julbordet i omedelbart samband med affärsförhandling. Att bara bjuda med sina kunder på det vanliga julbordet, faller tyvärr inte in under representation. Då blir hela beloppet ej avdragsgillt.

Respektive

Det är helt ok att bjuda med respektive på julbord men däremot så är ingen del av detta avdragsgill, vilket betyder att du till skillnad från anställda inte får dra av momsen. Dessa är ju varken anställda eller kunder.

Styrelse

Jo, man får bjuda sin styrelse på julbord om man vill.Det blir ej avdragsgill kostnad och moms får lyftas på utgifter upp till 300 kr ex moms. Just detta tycker jag är extra roligt eftersom det betyder att även jag som enmansfirma kan gå iväg med sällskap och ha trevligt. Känns bra att på detta sätt tacka för stöd och goda råd också. 

God jul!