201811.23
Off
0

Julbord och julgåvor del 1

Jag vet inte hur det är med er men jag älskar julen och framförallt tiden innan. Därför har jag satt ihop en liten kom ihåg lista till er om Julgåvor.

Julgåvor:
Anställd i eget aktiebolag (ägare): Då kan du få en skattefri julklapp från företaget enligt samma regler som gäller för övriga anställda.
Ägare av enskild firma eller Handelsbolag: Tyvärr, du kan inte få någon skattefri julklapp från ditt företag.

Anställda:
Julgåvor till anställda är skattefria för den anställde om gåvan är på högst 450kr inklusive moms.
Julgåvan får inte vara pengar.

Gåva i form av presentkort, då finns det två saker att tänka på. Man ska inte kunna byta det mot pengar och beloppet på presentkortet får inte överstiger 450kr om det ska vara skattefritt.
En gåva från arbetsgivaren i form av ett presentkort som ger rätt till rot- eller rutarbete för ett visst angivet belopp kan godtas som skattefri gåva även om presentkortet vid inlösen kan ge den anställde rätt till skattereduktion.

Om du på begäran av den anställde, i stället för julgåva, skänker pengar till ideell verksamhet ska den anställde beskattas för gåvans värde som för lön. Detta eftersom gåvan jämställs med kontanter.
Om du för egen del bestämmer att, i stället för julgåvor till dina anställda, skänka pengar till en ideell organisation uppkommer inte någon skattepliktig gåva för de anställda. Du får i det fallet inte göra avdrag för gåvorna.

Kunder:
Här måste man vara mycket försiktig, gåvor kan nämligen räknas som muta även vid förhållandevis låga belopp.
Julgåvor till kunder är i normalfallet inte avdragsgilla.
Reklamgåvor till ringa värde är avdragsgilla om de ges till många kunder och antingen har anknytning till bolagets verksamhet eller är enklare presentartiklar gåvorna ska lämnas till ett större antal personer/kunder för att vara avdragsgilla.