202012.06
Off
0

Gåvor

Julgåvor:

Anställd i eget aktiebolag (ägare): Då kan du få en skattefri julklapp från företaget enligt samma regler som gäller för övriga anställda.

Ägare av enskild firma eller Handelsbolag: Tyvärr, du kan inte få någon skattefri julklapp från ditt företag.

Anställda

Julgåvor till anställda är skattefria för den anställde om gåvan är på högst 450kr inklusive moms.

Julgåvan får inte vara pengar.

Gåva i form av presentkort, då finns det två saker att tänka på. Man ska inte kunna byta det mot pengar och beloppet på presentkortet får inte överstiger 450kr om det ska vara skattefritt.

En gåva från arbetsgivaren i form av ett presentkort som ger rätt till rot- eller rutarbete för ett visst angivet belopp kan godtas som skattefri gåva även om presentkortet vid inlösen kan ge den anställde rätt till skattereduktion.

Om du på begäran av den anställde, i stället för julgåva, skänker pengar till ideell verksamhet ska den anställde beskattas för gåvans värde som för lön. Detta eftersom gåvan jämställs med kontanter.

Om du för egen del bestämmer att, i stället för julgåvor till dina anställda, skänka pengar till en ideell organisation uppkommer inte någon skattepliktig gåva för de anställda. Du får i det fallet inte göra avdrag för gåvorna.

Gåva Corona tidsbegränsad

Arbetsgivare kan även i år som en del av de Corona åtgärder som finns:

Ge sina anställda skattefria gåvor upp till ett värde av 1 000 kronor inklusive moms per anställd. Arbetsgivaren får inte ge gåvan i pengar, men kan ge den i form av varor eller presentkort som inte kan bytas mot pengar. Arbetsgivaren måste ge gåvan till alla anställda eller till en större grupp av anställda för att reglerna om skattefrihet ska gälla.

Har ni inte nyttjat detta ännu i år så är det kanske dags att göra det nu innan jul för Denna regel gäller från 1 juni till och med 31 december 2020.

God jul !