202102.22
Off
0

Vad är ett årsbesked – vad ska jag ha det till?

Vad är ett årsbesked – vad ska jag ha det till?

Jag har fått flera frågor från olika håll kring vad är ett årsbesked och vad ska man använda dem till, tänkte därför förklara lite 😊

Vad är ett årsbesked?

Årsbeskedet visar uppgifter från myndigheter, företag och organisationer per 31/12 som du har haft samröre med under det gångna året. Uppgifterna på årsbeskedet visar t.ex. hur mycket pengar som stod på ditt bankkonto och hur mycket du hade i lån eller vad du fått ut i ersättningar/lön under året. Om det är någon information som påverkar din skatt ser du det här och då har denna information lämnats vidare till Skatteverket.  Det är alltså det som kommer att komma förtryckt i din deklaration. Myndigheter, företag och organisationer har skyldighet att rapportera in dessa.

Årsbesked kommer i januari varje år.

Vad kan det då t.ex. vara för uppgifter:

Banken – här visas status på dina bankkonto och lån per 31/12. Räntan du betalt rapporteras till Skatteverket och kommer förtryckt på deklarationen. Dessa uppgifter hittar man numera inne på sin bank under meddelande.

Din lön-rapporteras numera in månadsvis individuellt till Skatteverket så här får du inget av din arbetsgivare längre utan du får gå in på Skatteverket mina sidor för att hitta vad som är inrapporterat.

Försäkringskassan – har du fått ersättning härifrån under året så har Försäkringskassan rapporterat detta till Skatteverket. Du hittar ditt årsbesked när du loggar in på Försäkringskassan.

Har du kort t.ex. på ICA så kan du fått ränta på det och då får du kontakta din kortleverantör där du har kontot för att få ut årsbeskedet.

Har du tagit utdelning från ditt aktiebolag så är detta något ditt bolag ska rapportera in till Skatteverket och lämna kontrolluppgift till dig om.

Samma sak om du gett gåvor under året som privatperson. Om inte organisationen du gett till skickat dig ditt årsbesked på papper så hör av dig till dem och kolla var du hittar informationen.

Har du lån hos olika långivare, då ska du ha fått ett årsbesked från dem antingen på papper eller att du loggar in på deras hemsida och hämtar.

Varför ska man hämta och vad ska man ha det till?

Det finns ett par olika skäl till att det är bra att titta på dessa:

  • Om du har bolag och enskild näringsverksamhet vill din redovisningskonsult ha dessa till ditt bokslut. Vi använder uppgifterna för att säkerställa att informationen i ditt bokslut och din deklaration blir rätt.
  • Du behöver kolla att uppgifterna på dem stämmer med det som är förtryckt på din deklaration. Det händer ibland att något gått fel och de inte överensstämmer.

Lycka till!