201805.07
Off
0

Tjänstepension – Vad ska man tänka på?

I mittenskiktet på triangeln så finns tjänstepensionerna. Men vad betyder det?

De flesta kollektivavtal har tjänstepensioner i sina avtal. Sitter du som egen företagare eller du är anställd på en arbetsplats utan kollektivavtal så är det ändå många bolag som har detta. Det som är viktigt för dig i steg ett att komma ihåg är att: Fråga alltid på anställningsintervjun om det finns tjänstepension eller ej. Har arbetsplatsen inte det så kan du antingen förhandla i samband med att din anställning börjar om att du ska ha detta eller att du vill ha mera i lön för att tjänstepension inte ingår. Se till att er överenskommelse skrivs in i ditt anställningskontrakt.
Har du tjänstepension då ska denna förvaltas. Är du anställd väljer ditt företag vilket bolag som ska förvalta insättningarna som görs och därefter väljer du hur de ska förvaltas. Det finns många varianter att välja mellan men här måste du känna efter hur riskbenägen är du och framförallt hur lat du är. Om du inte är inne varje månad och tittar över ditt innehav kan det vara ganska vanskligt att ta stora risker. Risker tar man om man är beredd att göra jobbet med att hålla sig informerad och uppdaterad. En annan aspekt är även att hur gammal är du och hur många år till du tänkt att arbeta.
Exempel:
Säg att du har fem år kvar till pension och din tjänstepension ligger i högriskfonder, det kommer en börskrasch, då är det svårt att hinna ta igen det som gått förlorat innan du ska börja ta ut pengarna.

Om man nu inte har tjänstepension, hur gör man då??

Då behöver man ju spara själv. Detta har jag hämtat på www.pensionsmyndigheten.se
Citat:
Saknar du tjänstepension via ditt jobb, eller är du företagare, gäller andra avdragsregler och du kan fortfarande dra av för ditt privata pensionssparande upp till 35 procent av inkomsten
Maximalt belopp du får dra av är 10 prisbasbelopp, vilket motsvarar 455 000 kronor (2018).
Om du som enskild näringsidkare gör avdrag för pensionssparande sänker du den inkomst som den allmänna pensionen och många andra sociala förmåner grundas på. Undvik att göra avdrag för privat pensionssparande så länge du tar ut en lön eller har en vinst som är lägre än 39 000 kronor (2018), på så sätt maximerar du i stort sett din allmänna pension och hamnar under brytpunkten för statlig skatt.

Lycka till!