201804.09
Off
0

Pensionen – Svårt, tråkigt eller bara så långt fram att man har svårt att engagera sig….

För många är det orangea kuvertet, i de fall man ens öppnar det, en svårförstådd historia. Jag har tittat en del på detta och här kommer en liten sammanfattning. Kanske blir det lite klarar och lite mindre läskigt.

Pensionen ser ju ut som en triangel.

I botten finns den allmänna pensionen, men vad är det egentligen?
Du får ju lön varje månad och din arbetsgivare betalar in arbetsgivaravgift, eller om du har enskild näringsverksamhet så betalar du egenavgifter. I arbetsgivaravgiften och egenavgiften finns det en % sats som går till din pension och denna hamnar i den allmänna pensionen. Det innebär att du får allmän pension också vid till exempel arbetslöshetsersättning, sjuk- och aktivitetsersättning och föräldrapenning.
För att börja tjäna in till allmän pension måste du ha en årsinkomst på minst 19 247 kronor (2018). Det finns också ett så kallat tak för intjänande och det är 39 063 kronor (2018) per månad. Dessa siffror är hämtade från Pensionsmyndigheten.
Lön över detta tak tjänar du inte in någon pension på i denna triangel bit.

En fundering man kan ha med sig är om man har en hög lön som alltså är över taket,  då behöver man alltså spara på andra sätt,  antingen genom en högre del tjänstepension eller annat sparande.

Om du äger aktier i ett bolag och får utdelning är inte heller detta pensionsgrundande.

För de flesta är den allmänna pensionen den största delen av den pension man kommer att ha. Rådet från de flesta banker och placeringsföretag jag pratat med: se till att få ut så mycket lön som möjligt under så lång tid som möjligt.

Den allmänna pensionen kan man välja att förvalta på olika sätt, se närmare inne på www.minpension.se.