201903.18
Off
0

Friskvård

Personalvårdsförmån och friskvård

Skattefria personalvårdsförmåner vad är det?

  • Friskvård
  • Kaffe/te o enklare förtäring som inte är måltid …läs fika t.ex. frukost.
  • Trivselaktiviteter

Friskvård

Visst är det skönt att röra på sig och särskilt om någon annan betalar för det. Eftersom jag nu varit duktig och klivit på träningståget och skaffat mig gymkort……. Ja, jag är även igång och tränar ? så tänkte jag här gå igenom lite vad som gäller och vad man kan tänka på med friskvård.

Friskvårdsbidrag allmänt:

Anställda och ägare i AB här kan man mot inlämnat kvitto få ett skattefritt friskvårdbidrag om max 5000kr/år.

En förutsättning för att man ska kunna nyttja detta är att man erbjuder alla anställda detta, även timanställda har rätt till detta, då det ska erbjudas alla för att vara skattefritt. Det vanligaste när det gäller timanställda är att bidraget är i proportion till arbetstiden man arbetar.

Det är arbetsgivaren som bestämmer om man vill erbjuda detta och även hur högt detta bidrag ska vara hos just dem. Arbetsgivaren har även rätt att bestämma vilka friskvårdsaktiviteter som man får nyttja inom ramen för friskvårdsbidraget.

En enkel regel är att fråga arbetsgivaren först så du vet vad som gäller på just din arbetsplats.

Värt att tänka på är också att en enstaka aktivitet inte får kosta mer än 1000kr per gång för då är det mycket tveksamt att man kan få det till att det är ett lägre värde vilket är en av förutsättningarna friskvård.

Du kan inte heller dra av kläder eller motionsredskap hur som helst. Finns regler för detta som man behöver ha koll på men det tar vi en annan gång eller läs på skatteverkets hemsida.

Om du har enskildfirma så gäller inte detta dig tyvärr.

Du får inte dra av friskvård i verksamheten. Det finns en möjlighet att dra av förebyggande behandlingar men ring Skatteverket först och kontrollera innan så just det du tänker på är avdragsgillt.

Moms:

En vanlig form är att man går iväg till gymmet och tecknar ett personligt medlemskap med autogiro månadsvis från ett personkonto. Därefter får man kvitton månadsvis som ska lämnas in till arbetsgivaren och bolaget. Frågan är nu hur fungerar momsavdraget när kvittot står i ett annat namn än bolagets. Jag har mailat och frågat skatteverket.

Svar:

Ja moms är avdragsgillt för sådan motion och annan friskvård som är avdragsgill vid inkomstbeskattningen. Fakturan måste uppfylla kraven enligt 11 kapitlet i momslagen med undantag av att den anställdes namn får stå på fakturan i stället för arbetsgivarens namn.

Se länk för mer info:
www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2019.1/324446.html

Lycka till ?