202004.08
Off
0

Information till enskild näringsverksamhet i Corona tider.

Jag har funderat på om jag skulle lägga ett inlägg om de tillfälliga reglerna eller nöja mig med att informera mina egna kunder. Nu har jag fått flera frågor från företagare om jag inte kan lägga upp information, vilket är jätteroligt ? Så här kommer det.

Jag vill även påpeka att regler ändras fort i dessa tider och man ska alltid kontrollera själv på Tillväxtverket och Skatteverket så reglerna fortfarande gäller.

Slopad karensavdrag.

Karensavdraget slopas- schabloniserad sjukpenning.

Sjukpenning med 804 kr / dag För sjukperiodens första 14 dagar oavsett val av antal karensdagar.

Smittbärarpeng

När LÄKARE beslutat att man inte får arbeta om man är eller kan vara smittad av samhällsfarlig sjukdom. Betalas ut till den som kan arbeta men inte får. Inget karensavdrag. Detta kan man inte få om arbetsplatsen stängs ner eller om man själv vill stanna hemma för att man är rädd för smitta. Det finns flera undantag när detta inte är aktuellt. Man får läsa på vid fall till fall helt enkelt.

Nedsättning av egenavgifter mellan 1 mars och 30 juni.

Man kommer att betala 10,21 % i egenavgifter på de första 100 000 kr i beskattningsbart resultat alltså vinst. Vinster över 100 000 kr har samma skatter som man brukar ha. Har man ingen vinst i Bolaget så omfattas man inte.

Om man genast vill ta del av detta måste ny preliminärdeklaration inlämnas till Skatteverket, i annat fall får man som jag förstått det del av detta vid slutskatt nästa år.

Periodisering av vinst

På vinsten 2019 som vi deklarerar för nu så kan man antingen periodisera 100 % eller max 30 %. Gäller för vinster upp till 1 miljon kronor.

Korttidspermittering av anställd           

Har du anställda i din firma som inte är närstående så kan du om du har behov av det ansöka om korttidspermittering. Det gäller inte för dig eller dina närstående som arbetar i firman. Läs gärna mer på Tillväxtverket.